Αθανασία Παππά

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Επισκέπτρια Υγείας

 

Η εμμηνόπαυση είναι ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή των γυναικών, που επιφέρει πολυποίκιλες αλλαγές τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό της κόσμο. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες ξεκινούν συνήθως μεταξύ 45 και 55, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εξάψεις και εφίδρωση, αϋπνία και αλλαγές διάθεσης. Μερικές γυναίκες δεν έχουν πολλά συμπτώματα. Για άλλες, τα συμπτώματα μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην εργασία και την προσωπική τους ζωή.

Η εμμηνόπαυση είναι μια εξαιρετικά σύνθετη βιοψυχοκοινωνική διεργασία και επιφέρει μεγάλες αλλαγές , γι’ αυτό τον λόγο οι γυναίκες είναι σωστό να συνεργάζονται με ένα φάσμα επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων όταν νιώσουν ότι χρειάζονται υποστήριξη όπως οι επισκέπτες υγείας, γυναικολόγους, μικροβιολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Με αυτό τον τρόπο θα φέρουν εις πέρας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν κατά την περίοδο αυτή, και θα δημιουργήσουν ένα ομορφότερο και πιο υγιές μέλλον.

Χειρότερες όμως από τις σωματικές ασθένειες είναι οι ακατανόμαστοι φόβοι που καταπιέζουν το μυαλό και δημιουργούν την αίσθηση ότι τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους έχουν τελειώσει. Κάθε γυναίκα έχει ακούσει τόσα πολλά γι’ αυτά τα συμπτώματα σαν να ήταν να περάσει μια μεγάλη κρίση, η  οποία όχι μόνο θ’ αλλάξει τη ζωή της, αλλά θα την αλλάξει προς το χειρότερο. Πρέπει αμέσως να πω ότι τα γεγονότα δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο αυτή την αντίληψη. Η εμμηνόπαυση δεν φέρνει το γρήγορο ξεθώριασμα της γυναικείας γοητείας , όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιες γυναίκες, επειδή ο ωοθηκικός ρυθμός έχει σταματήσει. Τέλος δεν χαρακτηρίζει την αρχή μιας παρακμής της υγείας που θα οδηγήσει στα γηρατειά, ούτε και είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση της θνησιμότητας των γυναικών.

Ένα πρόβλημα και μια ανησυχία που έχουν πολλές γυναίκες είναι η αντίληψη που έχουν οι ίδιες αλλά και οι άλλοι γύρω της για  την ερωτική της ζωή. Νιώθουν ότι μπορεί να είναι μη επιθυμητές ερωτικά, ότι, δεν είναι πια σέξι και δεν τους δίνουν δουλειά, όταν δεν έχουν πια αναπαραγωγική ικανότητα κάτι που δεν ισχύει για τους άντρες όσο μεγαλώνουν. Δεν μιλάμε ποτέ για έναν άντρα που γερνάει ή που έχει γκρίζα μαλλιά. Και, όταν το συζητάμε αυτό, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Λέμε ότι είναι πιο γοητευτικός, σέξι, δυναμικός και επιθυμητός. Ότι ωριμάζει ωραία από τις συσσωρευμένες εμπειρίες του στη ζωή.

Η συζήτηση περί σεξ και σεξουαλικής ζωής κάνει πολλές γυναίκες να νιώθουν άβολα ακόμα και όταν είναι να μιλήσουν στο γιατρό τους. Πολλές γυναίκες δεν λένε την πλήρη αλήθεια, είναι δύσκολο να παραδεχτούμε κάποια πράγματα ακόμα και στον εαυτό μας. Το σεξ είναι πολυδιάστατο όπως ακριβώς και οι άνθρωποι που κάνουν την πράξη. Για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα βιώνει μια περίοδο σεξουαλικής διαταραχής ενδιαφέροντος ή διέγερσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζει: ελάττωση ή απουσία της επιθυμίας για σεξ, ελάττωση ή απουσία σεξουαλικών σκέψεων ή φαντασιώσεων , ελάττωση ή απουσία αισθημάτων στην γεννητική ή και σε άλλες περιοχές του σώματος, απουσία σεξουαλικής ευχαρίστησης, για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών και τα συμπτώματα να της προκαλούν δυσφορία.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση συσχετίζεται με μείωση της επιθυμίας. Ειδικά όταν η γυναίκα βιώνει το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, συνηθισμένη αιτία πόνου κατά την σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες με ακράτεια επίσης ενδέχεται να έχουν μειωμένη επιθυμία ή όσες λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την επιθυμία. Όσες γυναίκες βιώνουν την κατάθλιψη ή δεν κοιμούνται καλά, μπορεί και εκείνες να έχουν μειωμένη διάθεση.

Καλό θα είναι όσες γυναίκες βρίσκονται στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης και έχουν χάσει την επιθυμία τους για σεξουαλική επαφή, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να εξετάσουν είναι τα πιθανά αίτια όπως φάρμακα, άλλες παθήσεις και φυσικά την επικοινωνία με τον σύντροφο τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας κατά καιρούς στην σχέση μας, τα οικονομικά προβλήματα, το στρες που βιώνουμε ή τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο , επίσης μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική μας ζωή αρνητικά.

Όσο μεγαλώνουμε ως γυναίκες είναι φυσιολογικό να γερνούν και τα γεννητικά μας όργανα, αιδοίο, κόλπος, τράχηλος, το περίνεο των μηροβουβωνικών περιοχών και του πρωκτού και πολλές είναι φυσιολογικό να χρειάζονται μια ενίσχυση ώστε να επιτύχουν μια διέγερση και οργασμό. Μια άλλη προσέγγιση που μπορεί να κάνει μια γυναίκα είναι να γυμνάσει και να δυναμώσει τους μυς του πυελικού εδάφους, που συστέλλονται κατά τον οργασμό.

Αυτό που θα πρότεινα στις γυναίκες που μεγαλώνουν είναι να καλλιεργήσουν την επιθυμία προτού μειωθεί και να προσπαθήσουν να έχουν επικοινωνία με τον σύντροφο τους, να εκφράζουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες προτού προκύψουν προβλήματα και φυσικά να μην ντραπούν να συμβουλευτούν τους ειδικούς.