Φρειδερίκη Πουτογλίδου
Ιατρός Ειδικευόμενη Ορθοπαιδικής, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική. Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια ένας φαρμακετικός παράγοντας που ονομάζεται Ντενοσουμάμπη. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Η Ντενοσουμάμπη αποτρέπει τη ενεργοποίηση των οστεοκλαστών, των κυττάρων, δηλαδή, που είναι υπεύθυνα για την οστική απορρόφηση.
Η Ντενοσουμάμπη χορηγείται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ευθραυστότητας, άνδρες με ορμονικό αποκλεισμό λόγω καρκίνου του προστάτη και ασθενείς υπό μακροχρόνια κορτιζονοθεραπεία.
Μεγάλο πλεονέκτημα του φαρμάκου αυτού είναι πως η χορήγηση του γίνεται μία φορά κάθε 6 μήνες (υποδορίως, με μία ένεση), σε σύγκριση με άλλα φάρμακα που η χορήγηση τους είναι πολύ πιο τακτική.
Η Ντενοσουμάμπη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καθώς φαίνεται να μειώνει τα σπονδυλικά κατάγματα κατά 68%, τα κατάγματα του ισχίου κατά 40% και λοιπά κατάγματα κατά 20%. Παράλληλα, πολύ λίγες ανεπιθύμητες επιδράσεις έχουν αναφερθεί.
Συμπερασματικά, η Ντενοσουμάμπη είναι ένας παράγοντας με αποδεδειγμένη αντιοστεοπορωτική δράση, ελάχιστες παρενέργειες και πολύ καλή συμμόρφωση των ασθενών.