Πρόκεται για αγγειοκινητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ήδη από την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο ή μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Κατά μέσο όρο οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια και είναι συνήθως πιο έντονες κατά το πρώτο έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Για κάποιες γυναίκες το σύμπτωμα αυτό μπορεί να κρατήσει για περισσότερο καιρό.
Οι εξάψεις φαίνεται να εκκινούν στον υποθάλαμο, μία δομή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος. Για λόγους, οι οποίοι δεν είναι ακόμα και σήμερα σαφείς, ο “θερμοστάτης” της γυναίκας στη μέση ηλικία ξαφνικά επαναρυθμίζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Η έξαψη είναι ο τρόπος του σώματος να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, να τη ρυθμίσει. Πρόκειται για ένα βασανιστικό σύμπτωμα, όπως πολλές γυναίκες αναφέρουν. Το 15% των γυναικών σε εμμηνόπαυση βιώνουν την πιο σοβαρή μορφή του συμπτώματος. Γυναίκες σε χειρουργική εμμηνόπαυση (έπειτα από αφαίρεση των ωοθηκών) ή γυναίκες, που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη (tamoxifen) για τον καρκίνο του μαστού, ανήκουν σε αυτό το ποσοστό.
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause