ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  • Η εμμηνόπαυση είναι μία κατάσταση που βιώνουν όλες οι γυναίκες, δεν αποτελεί ιατρική πάθηση, ούτε χρήζει οπωσδήποτε θεραπείας
  • Η κατάλληλη διατροφή στην εμμηνόπαυση συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας και της ψυχολογίας της γυναίκας
  • Η τακτική συμμετοχή σε άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, με επιπλέον οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία

 

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά μηνύματα της εκδήλωσης κοινού για την εμμηνόπαυση που πραγματοποίησαν η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης και η 1η ΤΟ.ΜΥ Σερρών.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση επηρεάζει κάθε γυναίκα με διαφορετικό τρόπο και η απόφαση για το αν και πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν συμπτώματα είναι προσωπική. Οι καπνίστριες και οι πιο αδύνατες γυναίκες αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερα προβλήματα κατά την (περι)εμμηνόπαυση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν είτε τοπικά (στον κόλπο) ή συστηματικά (δηλαδή σε όλο το σώμα). Αντίστοιχα, υπάρχουν μη ορμονικές θεραπείες, φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές ή σωματικές, συνταγογραφούμενες ή μη, τις οποίες μπορεί να δοκιμάσει μία γυναίκα, αν και για τις περισσότερες δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο πως βοηθούν, τόνισε η κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.

Τα υποκειμενικά συμπτώματα, το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό και οι προτιμήσεις της κάθε γυναίκας είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή τυχόν θεραπείας. Ό,τι κι αν αποφασίσει κάποια γυναίκα, το σημαντικό είναι να επισκέπτεται τον ή την γιατρό της κάθε χρόνο ώστε να συζητάει το σχέδιο θεραπείας της, τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και τυχόν αλλαγές που χρειάζεται να γίνονται, τόνισε η κα Σαρδέλη.

Η κατάλληλη διατροφή στην εμμηνόπαυση συμβάλει στην ενίσχυση της υγείας και της ψυχολογίας της γυναίκας. Βοηθά να ελεγχθεί το σωματικό βάρος, να μειωθεί το σπλαχνικό λίπος και να αντιμετωπιστούν τα κυριότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ο ρόλος λοιπόν της διατροφής στην πρόληψη αλλά και θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αλλά και των παραπάνω προβλημάτων υγείας είναι ισχυρός και αποδεδειγμένος. Δεν πρέπει λοιπόν,  να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Οι σωστές συμβουλές  από ειδικούς επιστήμονες,  πτυχιούχους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους θα κατευθύνει σωστά και οργανωμένα τόνισε η κα Σοφία Μπαδέκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, στο Γ.Ν.Σερρών.

 

Τον τρόπο να γίνουν κατανοητές σημαντικές έννοιες όπως, η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση, καθώς και η φυσική κατάσταση, οι τύποι της άσκησης που ενδείκνυνται κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και τα σημεία προσοχής για την πρόληψη τραυματισμών κατά την άσκηση παρουσίασε η κα Ερμιόνη Καταρτζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κινητικής Ανάπτυξης και Αδεξιότητας, Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, ΤΕΦΑΑ Σερρών.

Όπως αναφέρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού από 45 ετών και άνω δεν είναι κινητικά δραστήριο και αυτό το ποσοστό αυξάνει, καθώς αυξάνει η ηλικία της γυναίκας πάνω από τα 70 έτη. Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι, κάποιες μορφές άσκησης όπως, τα προγράμματα γιόγκα και μυϊκής ενδυνάμωσης με έμφαση τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, αλλά γενικότερα η τακτική συμμετοχή σε άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, με επιπλέον οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, όπως αυτά αναφέρονται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας για αυτές τις ηλικιακές ομάδες κατέληξε η κα Καταρτζή.

Η εμμηνόπαυση είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες που έχουν την τύχη να ζήσουν και να ολοκληρώσουν τον παραγωγικό κύκλο της ζωής τους αναγκαστικά με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο, θα μεταβούν στην περίοδο της ωριμότητας. Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή και τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας. Το σώμα, η διάθεση, η αντίληψη, οι σχέσεις, τα όνειρα και οι προσδοκίες επαναπροσδιορίζονται. Με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δημιουργήθηκε ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης με κάθε τρόπο των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Προβλήματα αισθητικής, υγείας, ευεξίας και συναισθημάτων, φιλοδοξούμε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσα από την λειτουργία του οργανισμού τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ.)

Με αφορμή την πενταετή λειτουργία της 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας Σερρών (Τ.ΟΜ.Υ.),η κα Αντωνία Κούκου, Κοινωνική Λειτουργός της 1ης ΤΟ.ΜΥ Σερρών παρουσίασε την δυναμική και τη σημαντικότητα του έργου της Τ.ΟΜ.Υ., τις μελλοντικές προοπτικές, και τις σχετικές προκλήσεις.

Η κα Κούκου επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν και στατιστικά στοιχεία. Αναλυτικότερα:

  • 50209 Επισκέψεις σε γενικούς ιατρούς
  • 7170 Επισκέψεις σε παιδίατρο
  • 8033 Εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων
  • 8067 Νοσηλευτικές πράξεις
  • 110 Συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης
  • 85 Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολικές μονάδες, συλλόγους,
    φορείς κ.α.
  • 154 Δικτυώσεις

 

Χαιρετισμό, στην εκδήλωση, εκτός του κ. Μαδεμλή- Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κ.Υ. Σερρών το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Σερρών, απηύθυναν ο κ. Τσινόπουλος, Καρδιολόγος του Γ.Ν. Σερρών και Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών καθώς και ο κ. Δημήτρης Κούβελας- Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

###

Σχετικά με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019 και  επιχειρεί με την ίδρυσή του να προάγει θέματα που αφορούν την γυναίκα και την εμμηνόπαυση.

Ο Σύλλογος έχει σκοπό  την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών της γύρω από ζητήματα για την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.

Στόχοι της ΕΛΕΤΕΜ, εκτός από την κοινωνικοποίηση των μελών, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι και η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της.

Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51 στην Αθήνα.

Πληροφορίες: https://www.eletem.org

fb: https://www.facebook.com/ellinikietaireiaemminopausis

Instagram: https://www.instagram.com/eletemofficial

 

 

Σχετικά με την 1η ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ (Τ.ΟΜ.Υ):

Η Τ.ΟΜ.Υ. (Τοπική Ομάδα Υγείας) είναι μια δημόσια υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στελεχωμένη από ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Λειτουργεί ως ομάδα οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και υπάγεται διοικητικά στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ λειτουργεί στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας Σερρών Η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Σερρών λειτουργεί από τις 8 Οκτωβρίου 2018 και κύριο έργο της είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση παρεμβάσεων και δράσεων στους εργασιακούς χώρους, στις σχολικές μονάδες, στην οικογένεια και σε όλο το φάσμα της κοινότητας

Πληροφορίες: Πρ. Χριστοφόρου 25, 62122 Σέρρες, Τηλ.: 2321110041-2321058920, tomy_serres1@4ype-pedy.gr

 

662/3/09.10.2023

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μετην Alpha Public Relations
τηλ. 210 3645 629,  κα Ρούλα Μητά r.mita@apr.com.gr ( 6944714471)