Δέσποινα Αρναούτογλου
Κλινική Δερματολόγος Αφροδισιολόγος & Μaster Αισθητικής Ιατρικής
Ένας μύθος που έρχεται από πολύ παλιά, είναι ότι η Ακμή αφορά μόνο εφήβους!
Η Ακμή θεωρείται ότι έχει ένα είδος κληρονομικής επιβάρυνσης, μια και μεταξύ όλων των άλλων χαρακτηριστικών, κληρονομούμε και το λιπαρό δέρμα ή δέρμα με τάση Ακμής. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση, την επιδείνωση, ή την υποτροπή της Ακμής.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην παθογένεια της Ακμής είναι περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, μικροβιακοί, ψυχολογικοί, φάρμακα, καλλυντικά και ορμονικοί παράγοντες.
Μιλώντας για «Ορμονική Ακμή», υπάρχει ποικιλία ορμονικών διαταραχών που εμπλέκονται στην εμφάνιση της Ακμής.
Έτσι στην πρώτη βρεφική ηλικία, η Ακμή είναι αποτέλεσμα διέγερσης των σμηγματογόνων αδένων από τα ανδρογόνα της μητέρας μέσω του πλακούντα.
Αργότερα κατά την εφηβεία, οι ορμονικές ανισορροπίες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της Ακμής, σε κορίτσια με υπερπαραγωγή Ανδρογόνων ή Προλακτίνης, με διαταραχές Προγεστερόνης ή αντίσταση στην Ινσουλίνη, ενώ και η διαταραχή της λειτουργείας του θυρεοειδούς αδένα φαίνεται να συμμετέχει σε αυτή την πολύπλοκη τελικά παθογένεια του πιο συχνού δερματολογικού νοσήματος. Της Ακμής!
Όμως πως η Ακμή εμπλέκεται με την Εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που ξεκινά περίπου στα 50, κάθε γυναίκα την βιώνει με διαφορετική ένταση και συμπτώματα. Αυτή η φάση αποτελεί πραγματική πρόκληση για το δέρμα αλλά και για ολόκληρο το σώμα και τις λειτουργίες του, και οφείλεται σε μια «ορμονική αντιστροφή», που θέλει τα Οιστρογόνα και την Προγεστερόνη να μειώνονται συνεχώς, ενώ τα Ανδρογόνα συνεχίζουν την μειωμένη ευτυχώς, παραγωγή τους.
Οι περισσότερες γυναίκες λόγω μειωμένων Οιστρογόνων και Προγεστερόνης, εμφανίζουν μια σειρά από αλλαγές στο δέρμα, το οποίο γίνεται ξηρό, λεπτό, θαμπό, ευαίσθητο, με χαλάρωση, χωρίς όγκο και σφρίγος.
Ως αποτέλεσμα της δράσης των Ανδρογόνων, σε κάποιες γυναίκες αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος που μπορεί να οδηγήσει λιπαρότατα του προσώπου ή και σε εμφάνιση Ακμής.
Η υπερίσχυση των ανδρογόνων φέρει αλλαγές και στα μαλλιά, τα οποία γίνονται λιπαρά, με λεπτές και εύθραυστες τρίχες, οδηγώντας σε αραίωση ανδρογεννητικού τύπου, ενώ τέλος, η υπερτρίχωση στο πηγούνι είναι μία ακόμη αλλαγή που οφείλεται στην δράση των ανδρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.
Μην πανικοβάλλεστε όμως!!
Η επιστήμη της ομορφιάς είναι στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας για να δώσει λύση σε κάθε μία από τις αλλαγές που μπορεί να βιώσει κατά την εμμηνόπαυση. Μπορείτε να είστε όμορφες, παραγωγικές και δυναμικές για πάρα πολλά χρόνια ακόμη, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών.